Author: caudate nucleus
•9:18 PM
Bismillah walhamdulillah Allahuakhbar~

23 Disember 2012

Jiran umah atas ditimpa musibah. salah sebuah bilik apartment dorang terbakar. kami semua sedar kebakaran berlaku jam 5.30 pagi..time ni semua baru nak solat subuh..semua ahli imarah masih bertelekung lagiii. kebakaran bermula di salah satu bilik yang mmg ditinggalkan berkunci oleh tuannya. Pada mulanya anak baba yg jadi hero nak pecahkan pintu bilik..tapi last2 api makin besar..asap yang keluar dari celah pintu makin tebal, bomba juga yang datang selamatkan. kecoh kejiranan maarad~ 1st time laa dalam hidup saya mengalami situasi kebakaran. panik. kalut. serius kaget.  Makin gelabah bila kawan-kawan, junior dan jiran2 yang lain semua call saya..dorang ingat rumah kami yang terbakar!!~ T_T terharu dengan mereka..

Alhamdulillah tiada kemalangan jiwa berlaku. Bilik Nani rentung dijilat api..alhamdulillah dia sendiri tak tido kat rumah malam tu. Lepas 30-45 minit,bomba sampai dan keadaan agak kelam kabut..bomba dah suruh kitorang semua turun. Dan kami bertiga (saya dan housemates) decide bawa barang2 penting. serba salah dibuatnya, barang apa nk amik?? 3 benda asas..laptop, wallet dan passport yg kotrg capai 1st. dilema juga mcm mana dgn buku2 OnG..saya nak final exam paper OnG lg 2 minggu kot~ Alhamdulillah tak lama kemudian dpt makluman api dpt dikawal. Dikatakan kejadian berlaku kerana litar pintas. sebelum ni tak pernah berlaku pun..beberapa lampu rumah kami rosak. Wayar laptop kami kecuali najwa juga rosak. dan beberapa barang yang lain~ @_@

Nampaknya hilang la jiran atas rumah..dorang mungkin pindah rumah lepas nii. insyaAllah kami mungkin terus di sini. Hanya perlu lebih berhati-hati dengan barangan dan penggunaan elektrik. Tarik plug utama extension sebelum keluar rumah, tutup sakhonah, jangan pakai heater dengan kuantiti yang banyak dalam 1 rumah especially heater yang murah tuu..yang mcm pembakar rotii tuu~sangat bahaya sebenarnyaa..dan sebenarnya heater tu lagi banyak pakai elektrik kalau tak salah. lebih baik beli heater yang mahal sket..tapi keselamatan terjamin~ Moga Allah terus pelihara kami di sini..


generasi pewaris..bangkitlah berjihad di JalanNya~
|
This entry was posted on 9:18 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.