Author: caudate nucleus
•6:39 AM
9 Julai 2009

hari ini adalah kedua selepas pulang dari Jaulah Tarbawi ke Matroh dan Siwa, alhamdulillah best sangat2. Jaulah ini adalah bertemakan "KEMBARA SUFI UKWAH DIRAI", anjuran HEWI PMRAM  dan saya rasakan inilah jaulah paling best yang pernah saya sertai sepanjang berada di Bumi Firaun ni.



Bertolak pada pukul 2 pagi, 5 Julai 2009, dari Rumah Kelantan Baru, Hayyu Sabiek..perjalanan untuk tiba ke Matruh mengambil masa selama 7 jam lamanya.. Sebaik sahaja masuk waktu solat Subuh, kami singgah ke sebuah R&R setelah melepasi kota al-Alamein. 30 minit kemudian perjalanan kami diteruskan lagi. Yang menariknya selepas je bas bertolak semula, diadakan perasmian untuk Jaulah Matroh dn Siwa ini di dalam bas. Pertama kali saya rasa perasmian mcm ni. Lain dpd yg lain. Tapi sebelum perasmian bermula diadakan tazkira@kuliah subuh, dan disampaikan oleh Ust mushrif pengiring. Tazkirah itu makanan jiwa,sangat menyentuh hati saat itu. Semasa perasmian itu, ada peserta yg sedar..ada juga yang syahid, hehe..saya antaranya. Saya mula syahid semasa ucapan perasmian oleh BP pengiring~ Ust. Azlan..best je dgr ust tu cakap, macam Dj plak gayanya..tp xsedar bila entah mata ni terlelap..:)

Kami selamat sampai di tempat penginapan di Matruh pd pukul 9pg. Sama seperti yg dinyatakan di dalam tentatif. Alhmdulillah perjalanan semuanya lancar. Dapat duduk satu rumah penginapan dengan sek-sek Tanta juga, Alhmdulillah xdipisahkan..walaupun ada anasir2 yg cuba membahagi2kan kami. Bukan assobiyah, tapi lebih selesa begitu. :) cukup la dipisahkan oleh dua bas yg berlainan. Di situ km Rehat, solat dn makan tengah hari~

 baru je sampai ke tempat penginapan~


kemudian pada jam 2ptg, Rehlah dimulakan dengan menuju Pantai Cleopa
tra dan Pantai Ajibah. Pantai Cleopatra yang terletak 7 KM dari bandar Matruh adalah antara destinasi pilihan kami. Terdapat peninggalan sejarah di situ iaitu "Hamam Cleopatra" atau dikenali sebagai tempat bersiram ratu Cleopatra.. Tak tergambar betapa seronoknya dapat melihat kecanggihan teknologi zaman dulu2 di dalam Hamam Cleopatra, tapi sebelum nk masuk ke dalam Hamam tu tu kena redah badai ombak laut la sket-habis basah baju..huhu

~hamam cleopatra dari jauh~

kemudian ke Pantai Ajibah pula. Pantai Ajibah pula diberi nama bersempena keunikan ukiran pada dinding batu dan pantainya berwarna warni dihiasi pula dengan batu karang. Banjaran gunung yang bermula dari pantai tersebut merupakan garis pemisah antara Mesir dan Libya. Kami tidak melepaskan peluang untuk merakam potret buat kenangan bersama sahabat di sana. Keindahan pantai yang begitu menakjubkan membuat sesiapa yang hadir kali pertama berasa begitu takjub dengan kehebatan ciptaan Allah SWT.. Dapat sampai ke Pantai Agibah memang satu pengalaman yg xmungkin sy lupakan.

 kita nak pegi ke sebelah sana juga ke?-xyah la masa xbanyak..jauh sangat tuh-

 lereng bukit yang dah disediakan tangga-turun-tengok laut dari dekat

najwa "jom kita perasan macam artis sekejap..hehe" -sila tukar ke dlm loghat kedah-

bertafakur melihat kebesaran Illahi..-baca Mathurat ramai-ramai-




Subhanallah, Ya Rabb! takjubnya melihat keindahan bumi ciptaan Tuhan. Pantai ini sepatutnya mempamerkan 7 warna seperti warna pelangi ketika matahari hampir terbenam..tapi ust mushrif cakap- bergantung kpd keimanan dn ketakwaan juga, baru boleh nampak- huhu, terasa plak..nmpk gurau, tp mgkin ada betolnya :). sejam lebih kami di sana cukup mendamaikan hati2 yg sebelum ni kerunsigan dn tertekan dek kerana berhempas pulas untuk imtihan yg telah berlalu dn keputusannya juga telah diketahui seperti kami dak2 tahun tiga. Tahun 3= tahun keperitan, bagi saya la. (T_T)


mushrif bas 2~banyak celoteh la jg ust ni

"klu org Arab tengok pantai ni dia sebut Ya Rabb!!..menunjukkan betapa takjubnya keindahan pantai ini"..mushrif berkata2 sblm km turun bas

melihat pantai dari dekat

em, Satu pengajaran yg sy dapat ambik ketika nak bertolak pulang dr pantai Agibah yg sgt cantik itu, "nikmat yg berada di depan mata memang kita xnampak dan kita tak sedar, bila nikmat tu dah jauh dan menghilangkan diri barulah kita terasa akan ketiadaannya juga bru tersedar betapa kita tidak bersyukur ketika nikmat itu di dalam genggaman" pengajaran ni Syazana yg bagi masa kitorg on da way nak naik tangga menuju ke tebing atas. dari tebing atas tu boleh nampak the whole view of Pantai Agibah. Memang cantik klu tengok dari atas dn dr tempat jauh. klu menuruni anak tangga tu plak kita akan dapat lihat laut dari dekat. Lihat dari dekat tak terasa sangat bhw laut yg berada di depan mata itu adalah laut ajaib yg sgt cantik! beberapa detik selepas Syazana sebut pegajaran ni, kami berceloteh riang-ria tiba-tiba ada satu suara "eheeemmmm2...orang arab nk lalu ni" huhu.malu sih. hanya sy dan Syazana shj yg tahu apa yg telah berlaku.

firman Allah..

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras
~surah Ibrahim, ayat 7

jangalah kita kufur nikmat Allah~

*****************************

dari atas kota Siwa lama yang telah runtuh


bumi siwa kehijauan

Hari kedua- menuju kota siwa..perjalanan ke Oasis Siwa yang memakan masa beberapa jam mengharung kawasan padang pasir untuk sampai ke sana. Peserta dibawa berkunjung ke beberapa tempat kesan sejarah peninggalan Firaun. Antara tempat yang dikunjungi ialah Jabal Mauta iaitu satu kawasan yang berfungsi sebagai tempat menyimpan mayat-mayat penduduk zaman dahulu. Bukit tersebut juga pernah menjadi kubu dan tempat persembunyian penduduk Siwa ketika peperangan.




Bertolak ke Siwa pd hr ke2 sangat mendebarkan pada mulanya. Terletak jauh di penghujung padang pasir sahara, tetapi kota ini diandaikan seperti berada di atas air..kerana air yang mudah memancut keluar dari perut buminya. "korek je kat mana2..air akan memancut keluar dengan banyaknya dan tak akan kering" mushrif dalam bas kami-bas ke2-bercerita. Subhanallah...suburnya bumi ini, biarpun suhunya sekitar 40 d.celcius dn ke atas. Sebahagian pemandangan kota Siwa ini mengingatkan sy kepada bumi Malaysia dek kerana kehijauan tanaman yg hidup di serata pelusuk tanah Siwa ini. Pohon2 tamar dan zaitun berada di kiri dan kanan bas kami ketika dalam perjalanan menuju ke Kubu Iskandar al-Maqduni, Kuil Ammoun dan Kolam Cleopatra.

renung2kan firman Allah yang berbunyi

الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ فِرَاشًا وَالسَّمَاءَ بِنَاءً وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَّكُمْ ۖ فَلَا تَجْعَلُوا لِلَّهِ أَندَادًا وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ

Dialah yang menjadikan bumi ini untuk kamu sebagai hamparan dan langit (serta segala isinya) sebagai bangunan (yang dibina dengan kukuhnya) dan diturunkanNya air hujan dari langit, lalu dikeluarkanNya dengan air itu berjenis-jenis buah-buahan yang menjadi rezeki bagi kamu; maka janganlah kamu mengadakan bagi Allah, sebarang sekutu, padahal kamu semua mengetahui (bahawa Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa).
~al-Baqarah,ayat 22


Jabal Mauta...sekadar mendengar kisah,xtengok dari jarak dekat pon~

Sebelum tu, mula2 masuk kota Siwa kami melewati di sekitar Jabal Mauta. Tak dapat panjat untuk lihat lebih dekat apa yg ada di atas Jabal ini, disebabkan masalah2 yg xdpt dielakkan. maybe ada hikmahnya. teringat plak, ada sahabat penah ckp " kat atas Jabal Mauta tu ada je makhluk halus yg berusia 300 tahun" hoho..mak aaaiiiii. kecut perut dgr...yela. nama pun bukit mayat- dulunya di situ mayat2 Firaun dahulu kala disimpan. Tapi skrg dh dipindakan ke muzium di Tahrir.


dari dalam bas-kelabu sket-

kemudian kami bertolak ke Kota Lama Siwa - satu kota tinggalan yg dahlunya di situ adalah pusat pemerintahan, pendidikan dan segala aktiviti kemasyarakatan yg lain. Menarik. Kota ini sepertinya berada di atas bukit. Bahang terik matahari memang terasa. Dari puncak kota ini dapat dilihat panorama kota Siwa keseluruhannya. Di sini juga, ust mushrif berkata-kata "sesunnguhnya sejuk itu adalah satu nikmat" -memandang ke arah km yg berteduh di bawah susunan batu- kemudian menyambung "dan panas itu juga adalah satu nikmat juga..betol x? jadi hargailah nikmat panas itu sebaiknya" hukhuk,,,kena sebijik. Satu pengajaran yg xdpt sy lupakan.


tinggalan rumah

pemandangan dari puncak





Kemudian smp di Kolam Cleopatra kami makan tg hr lepas solat di Masjid Siwa. Baru sy tahu rupanya di kolam tempat di mana puteri Cleopatra pernah mandi-manda ini ada satu tragedi yg menimpa sorg pelajar Malaysia yg telah pun berkahwin, kuliah Quran, Tanta. Berlaku pada musim soifi tahun 2006. leih kurang 4-5 bulan sebelum sy sampai di Bumi Badawi. Pelajar itu mati lemas di dalam kolam tersebut selepas mengalami kekejangan otot dan tak dapat berenang di dalam kolam yg sgt dalam itu. Bagaimanapun arwah dapat diselamatkan oleh sorg mat saleh..namun kemudian terpaksa dimasukkan ke Hospital Siwa dan menghembuskan nafas terakhir di hospital tersebut. Dan jenazahnya dikebumikan di Bumi Siwa, solat jenazahnya juga dihadiri hampir >1000 orang penduduk Siwa. Subhanallah. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Terkesima sy mendengar cerita ini. Mati itu di mana sahaja. Tak kira tempat dn masa. Terdetik di hati "aku nnt mcm mana agaknya..smg husnul khatimah milikku dn umat islam yg lain"

firman Allah....

اللَّهُ يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
maksudnya: Allah memulakan kejadian sekalian makhluk, kemudian Dia mengembalikannya (hidup semula pada hari kiamat), kemudian kepadaNyalah kamu akan dikembalikan (untuk menerima balasan).
~ar-Ruum,ayat 11~



di abadikan nama tempat ini mungkin krn peristiwa tersebut~firasat sy



-kolam Cleopatra-lihat tempat kejadian dr dekat..takut semacam je

********************

kawasan jazirah fatmas



6,00 petang- 6hb Julai-, bertolak pulang ke tempat penginapan di Matruh tanpa melawati Jazirah Malah @ Bahr Malah seperti yang dijanjikan membuatkan kami terkilan. Pak Cik Driver bas la ni tak nak dengar arahan mushrif, membuatkan kedua-dua bas tersilap jalan. Masa pun makin suntuk dan kami terpaksa bertolak ke Matruh semula secepat mungkin agar tidak sampai pada lewat malam. Terkilan sebenarnya sbb xboleh bawa balik longgokan garam dari bumi Siwa. Tapi Allah itu sebaik2 perancang. Sebagai gantinya kami diberi peluang untuk ke Pasar Libya di Matruh buat kali ke2. sy di "stimulate" utk pegi semula. Boleh juga beli cenderahati sket utk shbt2, buat kenang-kenangan. sampai di Suq Libya, berSusah-payah juga la sy, Fashihah dan NAju nk jumpa kedai yg ingin diterjah. Alhmdulillah akhirnya dapat barang yg dicari. Hampir 45min juga kami melilau utk temui kedai tersebut. Pegajarannya- jgn putus asa! tapi lepas tu kaki memang rasa mcm nak tercabut la jugak. kena plak time nak balik ke tempat penginapan adalah dgn berjalan kaki. Rupanya boleh je nak naik tremco. tp sy xdgr ttg perkara tu dan xfaham arahan dari musyrif..huhu. Bas pulak dah lama balik ke tempat penginapan membawa sahabat2 yg dah xnak pegi suq Libya.

>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

pagi hari ke3-nak pegi maen pantai-(^_~)


sebelum maen pantai-ketua mushrif~menyampaikan diskusi kutaib-



khusyuk mendengar dan ambil pengajaran..

hari last di Matruh. Hari utk Aktiviti di pantai. Sebelum main2 kat pantai tu, ada diskusi kutaib bertajuk "Risalah ila al-Muallimah a-Muslimah" oleh ketua mushrif merangkap mushrif bas 1-Ust. Rahim-. Diskusi yg ringkas tp padat dn berbekas di hati2 yang hadir. Memang best pengisian yang ustaz berikan. Lepas diskusi kutaib tu ada sukaneka ukhwah pulak, kemudian baru boleh mandi-manda kat laut...hehe~ best sangat!


sebelum bertolak ke kaherah~bersama hewi angkat Tanta (^_^)

banyak lagi gambar2 menarik....nantilah sy masukkan. Sekian, smp sini dulu..ada masa joinlah jaulah ke Matroh dn Siwa. insyaAllah xrugi..lagi2 klu gi under kak HEWI, BEST SANGAT100x..ilmu pun dapat, seronok apatah lagi, ukhwah dengan pelajar dirasat pun makin mantap- :)
Links to this post
Author: caudate nucleus
•2:31 PM
26 jun 2009~

bismillahirrahmaanirrahiim..dgn Nama Allah saya menulis, harapnya usaha ini diberkati dan di redhai olehNya~ameen ya Rabb

Alhamdulillah syukur, dengan rahmat dn kasih sayang Allah saya masih di sini, di dunia fana..jantung masih berdenyut dan akal masih boleh berfungsi mengikut rentak yang telah diaturkan oleh Penciptanya..semoga Allah tak uji saya dengan kenikmatan ini agar lebih jauh daripadaNya.

hari ni hari jumaat..sayyidul ayyam yg penuh barakah padanya~namun saya yang lalai dn tidak memanfaatkan kehadirannya dengan sebaik mungkin..astaghfirullah,lagha sekejap hari ni..alhmdulillah diberikan kesedaran, sungguh rahmat Allah itu luas, kadang-kadang Hidayah Allah itu datang bertandang cuma jiwa kita yang sedar atau tidak, nak atau tak nak!

Hari ni juga adalah hari kepulangan seorang madame dn kakak kesayangan kami akhwat2 Tanta merangkap isteri kepada Ust. Abdullah ahmad dn ibu kepada kanak-kanak umair dn unais...huhu~hati ini menangis mengenang pemergiaan mereka meninggalkan bumi badawi menuju kampung halaman di Sik, Kedah..harapannya moga dipertemukan lagi di Tanah air nanti..insyaAllah


sebelum berpisah; kak Na ada pesan-minta kami senior2 jagalah adik-adik junior, "bantu mereka andai diperlukan, Kak Na dah xda kat sini untuk nak tolong tengokkan dorg". Sedih sangat dengar Kak Na pesan macam tu, beratnya harapan yang ditinggallkan kepada kami. Semoga Allah bantu kami dn sama2 diberikan kekuatan. Terkilan juga sebenarnya tak sempat nak bergambar dengan kak Na, umair dn unais yang sangat hensem dengan kemeja putihnya. Haish, nanti umair makin besar-harap2 dia masih mengenali acik-acik dia kat Tanta..Unais takda harapan dah kot.huhu



25hb jun

Khamis yang penuh barakah..khamis yang pertama di dalam bulan Rejab tahun 1430 selepas hijrah. Hari ni juga pihak Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta (DPMT) mengadakan program yang sangat terkesan di hati. "KE PANGKUAN UMMAH" memang best, menarik, tertarik, mengisafkan dan ada juga yg menghiburkan. 4 dalam 1- kami diajarkan cara pengurusan 4 jenis event yang sangat penting dalam kehidupan masyarakat Islam di Malaysia bersama teori dan praktikalnya sekali (tu yng best tu).



Bermula dengan kursus penyampaian khutbah oleh Ust Zuhdi di sebelah pagi - xsempat pergi, kemudian kursus pengurusan jenazah pada tengah harinya oleh Ust Nazri Meli sangat la menginsafkan. Biarpun ramai yang gelak terbahak2 masa praktikal ditunjukkan hakikatnya ada kesedaran di setiap jiwa2 yang melihat bagaimana model jenazah di kafankan biarpun dengan selimut berwarna-warni bukan dengan selimut putih. Banyak benda yang saya dapat xkurg juga baru tahu rupanya kena buat macam tu dan macam ni. Pengajaran pertama yang saya dapat- semua orang kena tahu asas pengurusan jenazah sebabnya mana tau sampai masanya nanti jatuh hukum kita wajib menguruskan jenazah yang pada ketika itu hanya ada kita dan jenazah shj, juga rugi la kalau tak tahu bagaimana nk uruskan jenazah sebabnya afdhal bg sekujur jenazah diuruskan oleh kaum kerabat terdekatnya. Hikmahnya agar dapat memelihara daripada berlakunya hal2 yang tak diingini seperti tersebarnya aib2 jenazah dn byk lagi.


seterusnya selepas asar sambung pula dengan kursus penyembelihan. Masa saya sampai di markaz, terdapat berbelas ekor ayam sedang menanti saat mereka disembelihkan oleh peserta-peserta kursus ini. ayam tersebut diikat kakinya dengan 2orng ustaz sebagai penjaga mereka. bukan takut ayam-ayam tu lari rasanya, tapi nanti kena curik ngn arab. Saya fikir ikut logik sendiri la~ masa nk masuk markaz petang tu cuak la juga sebab ramai sangat kaum adam di bawah dewan. "Tula, sapa suruh mai lambat..huhu" bisik sorang2 je. Masa tu Ust Hasbul nampak begitu bersemangat menyampaikan ilmu yg tersimpan di dada-siap dengan video2 lagi bertujuan untuk memberikan kefahaman dengan mudah untuk semua peserta. Sesekali dia kecek kelate dengar supo sie jugo la, but not too bad..menjadi la kalau nk dibandingkan dengan saya..heh~

malamnya pula, for the last one- sambung dengan kursus tahnik~ saya xgi juga sebabnya bertandang ke rumah Kak Na..gi la ziarah malam2 ni takut esoknya ter"syahid " smp xsempat plak jumpa buat kali terakhir di Tanta. Sahabat2 lain mungkin dapat 4 dalam 1..tapi saya dapat 2 dalam 1..ok gk la dpd xdapat apa2. :)



24hb Jun


2nd year 2008


Final exam dah berakhir, lebih kurg 5 hari yg lalu. Alhamdulillah. Doa dan tawakkal mengiringi. Hari ni, hari rabu bersamaan 1 ReJab 1430H. Hari ni kami budak2 tahun 3 nak round kat wad o&g 3iyadah syamilah. Pengalaman pertama yang sangat bermakna saya kira, dengan pakai kot putihnya kami bersiar-siar lagak seperti seorna doktor. Cuba la juga beramah mesra dengan pesakit, ada yang layan ada yang buat xtahu je...yela orang tengah sakit kan. Yang tak bestnya tu, pesakit dah ramah-macam2 dia cerita tapi sikit je yang kami boleh faham, selebihnya saya angguk jela...huhu~ mula2 sampai xle siar2 lagi kt wad tu..kami menunggu untuk berjumpa dengan ketua department of Obstetric and Gynaecology; Dr. Hisyam..


tunggu punya tunggu kami xdapat jumpa dengan ketua department tu. Last2 ada sorg assistant lecturer tu syorkan kami join satu presentation berkenaan dengan promosi satu produk ubat yang disyorkan untuk departrment ini. Tempatnya adalah di sebuah lecture hall yang saiznya sederhana besar, dan presentation itu dihadiri oleh kebanyakan doktor di department itu. kami budak2 msia dengar jela disamping tambah vocabulary bhs arab 'ammi. Dpd presentation tu, ada beberapa point dn pengajaran yg boleh diamalkan dlm hidup...shbt sy ada menulis point2 tu~ tp al-kisahnya sy telah hilangkan nota itu. Maafkan sy Aisyah!.


'Ala kulli hal, pengalaman hr ni sgt menarik..harap2 boleh buat round lg sepanjang musim soifi tahun ni. Tak sabar rasanya nak masuk tahun 4, tapi apakah ketentuanNya utk diri sy dan shbt2 yg lain...kita tunggu result yg nak kuar lg seminggu lebih. Kami merancang, Allah juga merancang. Saya doakan sy dapat apa yg terbaik bg diri ini di dunia dan akhirat~ wallahu'alam
Links to this post
Author: caudate nucleus
•2:09 PM


Bismillahirrahmaanirrahiim...dengan Nama Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang saya memulakan bicara bisu ini..moga ada keberkatan dan sentiasa diredhai olehNya..

ini adalah 1st entry sy utk blog ini, biarpun dh genap setahun beberapa bulanblog ini diwujudkan. Hurm, sy baru nk belajar menulis di alam maya, sebelum ni hny menulis kat diary je. Smg di masa2 akan datang sy mampu mengubah skill penulisan dan mendapat percambahan thaqafah utk dikongsi bersama

*****************************
ini hanya karutan sy..tp ini benar2 berlaku~baca jela..mna yg baik amik..xbaik tu tinggalkn

hari ini adalah di antara hari-hari yg masih berbaki sebelum imtihan untuk tahun ke3 pengajian ini berakhir..memang tak sabar menantikan imtihan selesai dan segera keluar daripada kandang buku ini, tapi hakikatnya diri ini menuntut masa yang lebih sedikit agar diberikan peluang untuk menghabiskan buku-buku yang belom disentuh..haish,macam2..memang manusia tidak pernah bersyukur dengan apa yang diperoleh..dah tu, nak berminta-minta lagi..astaghfirullahal'azim~
sekarang pun saya sedang membuang masa dengan mencoret di dalam tulisan ini..bukannya tak boleh ditulis pada masa-masa lain tapi jari-jemari ini gedik untuk terus menari menekan papan kekunci..huhu



hari ini juga genap 2minggu *beberapa hari (*rasanya la) saya xdpt menghubungi umi, bukannya umi tak ada kat rumah, tapi alasan2 remeh memang menjadi penghalang...salah satunya internet la..sungguh hati ini rindu!!!! sangat2 merindui suara wanita yg paling saya kasihi itu..mendengar suaranya hati ini melonjak gembira, bersyukur kerana dihadiahkan ibu yg seperti umi~ last time saya call umi, saya mengadu tentang ketidak-tenteraman dn kekacauan jiwa yang tiba-tiba membadai diri ini dan membuatkan hati ini malas untuk mengadap buku, malas untuk menadah ilmu Allah sedangkan masa terus berjalan dan imtihan seterusnya semakin hampir..hasilnya-umi bagi semangat, umi cerita pengalamannya yg dulu juga pernah menjadi mahasiswi di bumi perlembahan nil ini (cuma latar tempat,masa dan jalan cerita kembaranya berbeza)..umi cuba memujuk diri dgn menceritakan apa cara2nya untuk menghadapi simptom-simptom penyakit yg sdg menular dalam diri ini..deras air mata ini bercucuran, tak terucap lidah ini untuk menyambung kalimah seterusnya..hanya Allah yang tahu betapa sayunya jiwa ini ketika itu~ Allah, lemahnya diri ini...


umi pesan suh mujahadah lawan nafsu MALAS!!..mujahadah linnafsi~salah satu sifat daie

hari ini..hurm~ dah azan isya' la..kena berhenti ni..jom solat dulu..nanti saya sambung lagi, biiznillah (9.34malam..9 jun 2009..bumi badawi)
Links to this post