Author: caudate nucleus
•12:17 PM
 Dengan Nama Allah, Tuhan  yang memiliki kekusaan di langit dan di bumi..

maha suci Allah yang menciptakan sesuatu dengan kecantikan tersendiri!
 
alhamdulilah untuk nikmat masa lapang yang Allah kurniakan sekarang, semoga hari-hari yang dilalui pada masa mendatang diberkati dan dipelihara daripada kemaksiatan kepadaNya. Julai sudah tiba, ini adalah musim-musim natijah imtihan akan keluar. Allahu Rabbi. Debaran jiwa-jiwa yang menunggu keputusan imtihan ini dapat saya rasakan juga. Apa yang pasti doa kita panjatkan tanpa putus-putus, dan menyerahkan sepenuhnya kepada Allah untuk menentukan apa yg terbaik buat saya dan sahabat. InsyaAllah result tahun 4 keluar hari ini, huhu tak tahu bagaimana nk diungkapkan dengan kata-kata. Akal ligat berfikir berbagai kemungkinan. Dan tiba-tiba terus teringat pesan Najwa jangan berburuk sangka terhadap Allah dengan berfikir yg bukan-bukan. Dan yang penting jangan putus asa dengan rahmatNya..

Syaaban juga sudah tiba, membuatkan saya terkenang-kenang dengan Ramadhan. Sempatkah merasakan nikmat Ramadhan pada tahun ini? masih bernafaskah jiwa ini pada saat Ramadhan 1431H menjelma..Allah~ Allahumma balighnaa ramadhan..Rindu kepada bumi Malaysia tidak dapat dibendung lagi. Takut pun ada juga nak balik ke bumi jelapang padi itu. Tak pasti apakah yang ditakutkan itu, tapi salah satunya saya cuak dengan perkataan "istiqamah". Takpe2..Allah kan ada. Dia yang memegang hati-hati kita.
 
lepas dgr ceramah israk mikraj baru2 ini..jd rindu kpd bumi palestin~
 
pagi ini ada join satu ceramah online melalui skype, bersama pelajar2 di negara luar. perbincangan tentang 10 ayat terawal sural alQalam. menarik. sangat best. dalam banyak-banyak isi ada satu yang menarik perhatian, kata ustaz- untuk membentuk anak-anak usrah ni ibarat menghasilkan produk kilang. usrah itu sendiri adalah kilang, kita yg memegang amanah sbg murabbi harus melakar dan merancang dengan sempurna, mereka cipta dengan kreatif produk-produk yang bakal dikeluarkan..kat sini saya copy paste sedikit apa yang telah disampaikan..sangat menarik!

so sbb tu dlm usrah kite pon, kena ada seni, kreatif utk kite jgn terlalu manjakan diri dan anak2 usrah, bg mrk hafazan2. analogi usrah ibarat satu kilang. berlaku mcm2 proses dlm kilang, sama juga berlaku macam2 proses tarbiyyah dlm usrah

hasilnya kite xakan duga, Allah yg menetukan hasil kilang tu, asalkan dgn syarat kita menyediakan proses pembentukan itu ibarat kilang yg mengahsilkn pau, hasil akhir die ada beberapa jenis inti pau, pau kacang pau ayam, etc. sama juga spt hasil akhir anak usrah kite, kite berusaha menyediakan yg sepatutnye utk die, hasilnya berlaku perubahan eg dr x pandai berckp blh berckp, takut2 blh jd berani etc.

tp yg penting kite perlu plan kite mahu menjadikan mrk satu pau. bersabarlah, perubahan utk menjadi pau tu sgt lama mayb bg certain2 org. penantian utk mengahsilkan produk yg seronok mmg menyeksakan, tp mmg sudah ketetapan Allah pau itu akan menjadi jika Allah mahukan ia jadi. plan yg bagus utk menjadikan mrk pau ialah kite sediakan segala bahan utk menjadikan pau,bukan menyediakan bhn2 yg tiada kene mengena utk buat pau.

spt anak usrah, kite masuk dlm permasalahan die, baru hatinya tersentuh utk menjadi matang. dalam proses2 penyediaaan mrk, kite harus uji sikit2 utk tentukan tahap kefahaman mereka, nak uji eg tahap ithar, dll. pau yg telah melalui semua proses pemprosesan yg baik akan menghasilkan pau yg sedap dan lazattt sgt

sama spt anak usrah, kita as a murobbi kene make sure anak usrah dpt semua yg sepatutnya, jgn tertinggal apa2, utk menjdkn mrk juga murobbi yg hebat..

** dalam banyak-banyak yang dibincangkan ini yang paling memberi kesan, sebab 10minit sebelum dengar ceramah ini saya sedang makan kuih pau. huhu. kebetulan yang tak diduga. credits tu sahabat saya Amal Syairah utk kuih pau yg sangat sedap. kalau nak tempah lps ni boleh la cari cik amal kita. hehe. promote sket =)

** ustaz juga ada pesan, hari-hari jangan lupa doa agar kita dikurniakan akhlak seperti mana akhlak Nabi SAW..tidak ada hasad dengki dengan orang kafir yang membenci baginda, tidak pernah membuka aib orang lain, berlaku jujur dalam semua urusan dll akhlak mahmudah

sekian itu sahaja..debar nih tunggu keputusan final exam tahun 4..huhu~ hasbiyallahu wani'mal wakiel !!

..generasi pewaris bangkitlah berjihad di jalanNya..
|
This entry was posted on 12:17 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.