Author: caudate nucleus
•5:36 PM
Bismillahirrahmaanirrahiim..Dengan Lafaz dan NamaMu ya Allah, hamba memulakan bicara, moga ianya satu ibadah yang diredhai olehMu..ameen Ya Rabb~

Hurm, lama sudah tak up-date di sini..bermula Ramadhan sehinggalah di akhir Syawal ini, hari-hari yang saya lalui sangat menyesakkan, benar kata Pak Cik Hassan kita~ sungguh kewajipan itu lebih banyak daripada masa yang ada. Alhamdulillah seminggu dua ni dah 'release' sikit bebanan kerja dengan pertolongan sahabat-sahabat yang baru datang dari Malaysia. Ramadhan berlalu dan telah meninggalkan kita, terasa begitu sekejap untuk saya menikmati Ramadhan pada tahun ini..tapi yang pasti banyak suka dan duka yang saya perolehi, serta tarbiyah di dalam Ramadhan yang lalu adalah suatu yang berbeza. Pegalaman baru buat saya. Dan andai sesiapa yang mencintai Ramadhan itu, sungguh Ramadhan telah pergi meninggalkan kita..tetapi andai sesiapa yang mencintai Allah, sungguh Allah sentiasa di sisi kita..hanya hati yang hidup menyedari hakikatnya~ bertaqwalah kepada Allah, wahai diri dan sekalian manusia!!..



Syawal juga telah berlalu..Aidilfitri kali ke-2 di bumi Perlembahan Nil ini saya lalui dengan tenang..entah kenapa tidak terasa sedih sangat bila berjauhan dengan keluarga untuk Aidilfitri kali ini, mngkin kerana saya juga punyai keluarga di sini..bersama sahabat-sahabat dan adik-adik junior untuk raya kali ni memang best..serius, xrasa sedih sgt wlupn xdapat beraya di Malaysia. Malah rasa bersyukur dapat menyambut Aidilfitri di sini, sesuatu yang juga tidak dapat untuk saya lupakan. Di sini ukhwah bersemi bersulamkan kasih dan sayang kerana Allah, antara salah satu keberkatan tarbiyah Ramadhan yang ditempuhi..


 antara juadah hidangan rumah terbuka



ada kisah menarik dengan gambar ni~biar la jd kenangan..

seminggu beraya, perlu bersiap sedia pula untuk menerima kunjungan pelajar-pelajar baru. Wah..ramai banget jumlah mereka, satu cabaran buat kami senior-senior yg dah lama di sini untuk menguruskan mereka.. Alhamdulillah sekarang jumlah mereka sudah mencecah angka 200 lebih..keadaan agak terkawal walaupun bukan 100%. Satu perkembangan baru di bumi Tanta. Harapannya agar kedatangan mereka  dapat menyuburkan lagi keberkatan bumi badawi ini..insyaAllah..


Kuliah bermula hampir 4 minggu sudah, dan pada tahun ni kami diperkenalkan dengan sistem pembelajaran yg baru, memasuki alam pra-klinikal~ sudah berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya. Mula-mula gi kuliah..melapor diri di Opthalmology Department, rasa macam xpercaya je sudah sejauh ini saya melangkah.. sekarang sudah separuh langkah di medan pertempuran ilmu perubatan ini (segalanya adalah ketentuan perancangan-Nya), hanya perlukan kesungguhan dan ketekunan serta pertolongan daripada Allah untuk saya lengkapkan langkah perjuangan ini. Matlamatnya satu, nak memberi sumbangan sebanyak yang boleh untuk Islam melalui bidang perubatan. Tak kesah la dalam bentuk macam mana sekalipun sumbangan itu, matlamat plg tinggi semestinya redha Allah yg didambakan~ smg Allah permudahkan segalanya..insyaAllah!

to be continued..saturday, 2:50pm, 31 Oct 2009


generasi pewaris..bangkitlah berjihad di JalanNya~



|
This entry was posted on 5:36 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.