Author: caudate nucleus
•8:41 PM
Bismillah walhamdulillah Allahuakhbar~

tiada daya tiada kekuatan melainkan semuanya datang daripada Allah.

alhamdulillah..masih di sini dan Allah tak pernah meninggalkanku. Exam Pertengahan Tahun subjek OnG lagi seminggu, 14hb nanti..doakan. Singgah sekejap di sini. Menulis merehatkan otak di samping menjadi pedoman diri di masa akan datang~

Hari ni ada talk bersama super senior kami yang sudah pun pulang ke Malaysia dan sekarang bergelar Houseman Officer di Hospital Muar, Johor. (allergic bila dengar hospital ni sebenarnya.hoho). Dia datang kejap je ke sini, untuk membawa pulang isteri yang sudah sarat mengandung (36 weeks) ke Malaysia. Dengar sedikit sebanyak cerita dan pengalamannya sbg HO yg baru berusia 4 bulan. Scary la jugak..walaupun semua tu memang seperti yang dijangkakan. Tapi bila dengar real story dpd Syafiq ni memang rasa ngilu sampai ulu hati pun ya jugak. Lack of skills (medical students kat Egypt memang kurang practical), kerja lebih daripada 12 jam/sehari, kena marah, sarcasm environment, pressures, and so on..semuanya sering diceritakan.

Syafiq yang pada pandangan kami adalah seorang senior yang mantap itu pun bermula dari bawah, saya apatah lagi mesti kena bawah  dan lagi ke bawah. Walaupun ada inferiority complex di situ, tapi tak mudah untuk terus mengalah. Setiap individu itu berbeza. Kenali kelemahan diri, perbaiki daripada sekarang. Masalah komunikasi, lack of skills, medical knowledges yang masih tak mantap (anat, pharma and so on yang dah lama berkubur), bad attitudes yang dah sebati dalam diri (suka bertangguh, tak tepati masa..etc), dan banyak lagi. Haish. 

macam mana agaknya ya bila dah keja nanti..saya ni penakut terlebih. nak cucuk branula pun duk seriau lagi, macam mana nak sambut baby, jahit menjahit, CPR..aiyak. Mudah menggelabah, mudah terkejut pun ya jugak. Risau dengan diri sendiri macam mana nak perform nanti. Tapi saya kena yakin dengan diri sendiri, kalau saya tekad dan belajar sikit-sikit insyaAllah satu hari nanti saya boleh kuasai semua benda tuu. Banyak dah contoh2 sebelum ni. So, be confident ya! (^_^). Kena lempar sikap malas jauh-jauh. Jangan pernah pernah sombong untuk belajar, biar mengaku bodoh daripada digelar bodoh sombong. Huhu..lagi 5 bulan kat sini, yang penting sekarang kuasai teori mantap-mantap nanti lepas habes final exam nanti mari  kita mantapkan skills pulak.  Dan kuasai ilmu Fiqh Perubatan juga. InsyaAllah. Doakan dipermudahkan.

Sayu bila baca mesej daripada ummi lately ni, besarnya harapan mereka yang kadang-kadang aku terlupa dan kadang-kadang alpa dengan amanah itu. Ummi selalu pesan supaya fokus study betol-betol, jangna duk berangan lebih, be prepared untuk final exam nanti, yang penting ummi dan abah semestinya tak pernah lupa untuk mendoakan. Saya mampu pergi sejauh ini pun berkat doa mereka sebenarnya. Menjadi generasi pertama dalam keluarga besar kami yang belajar di dalam jurusan Perubatan  adalah sangat mendebarkan. Semua orang letak harapan tinggi, padahal kita tak sehebat mana pun. sigh. Semangat-semangat~ do your best yaa. Allah kan ada. Moga dapat berbakti untuk ummah dan Islam. Itu cita-cita aku. Doakan saya yaa sahabat-sahabat. (Fighting!!)

kata seorang ustaz  yang menaqalkan daripada kalam-kalam ulama'..
tujuan hidup kita yang paling utama dalam hidup ini adalah
untuk mendapatkan Redha Allah, SyurgaNya dan Dijauhkan daripada azab neraka.
melalui perhambaan diri kepadaNya (ibadah) dan mejalankan tanggungjawab
sebagai Khalifah di bumi (dakwah, amar ma'ruf nahi munkar and so on).

jelaskan matlamat dan cita-cita~
supaya kalian tak tersasar bila tiba di persimpangan!
 kata Faten, jangan lokek berkongsi visi dan misi dengan sahabat2
supaya kita sama-sama terus thabat seiring sehaluan dalam perjuangan,
biar apa pun ujian dan masalah melanda, bila sudah jelas visi dan misi
tak ada istilah berhenti dan ingin mengalah 
sebab kita tahu visi dan misi yang kita ingin capai bersama belum selesai.

jadi apa visi dan misi kalian?
jangan simpan sorang-sorang..
kongsikan dengan sahabat-sahabat~
moga Allah redha =)

p/s: alhamdulillah Noi dah keluar hospital. syukur alhamdulillah. moga makin bertambah baik setiap harii..dan sekarang benda yang saya paling benci dalam rutin seharian adalah melintas jalan di tempat kejadian. Laluan ke kuliah dah bertukar. Sekarang tinggal kelas revision je, lepas ni tak gi kuliah daa. alhamdulillah :D

generasi pewaris..bangkitlah berjihad di JalanNya~
|
This entry was posted on 8:41 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.