Author: caudate nucleus
•8:18 AM
bismillah walhamdulillah

alhmdulillah. selesaI melalui zaman perit di orthopaedic,tagging time. tagging seronok actually sbb kita boleh try and error..bila buat salah org tak expect nk marah lebih2 sbb kita masih dlm proses nk belajar,plg best bila dpt turun kecemasan pergi cari case ,but then tagging period is a tiring time. kalau keja dekat ward xsibuk mana..xpa ja nk tagging sampai 12mlm. tapu..hakikatnya adalah sebaliknya. so mental akn feel burden. not only physical.direct 2 weeks tagging no offday in between.

as usual..kalau masuk dept baru,baru nk adapt dgn environment..kalau tak kena marah, memang tak sah. pernah sekali kena tegur dgn specialist (mr.k) sbb tak konfem status booking emergency operation utk sorg pt..bila kena tegur, tapi bukan salah kita..automatic rasa sedih. termenangis. time tuu mybe sbb rasa penat. then kena marah utk benda yg kita xtahu menahu. aiyak. dah besar kot. maluu juga lepas tu. nangis xberlagu je time tuu.

pengalaman kedua..seminggu yang lepas kena ugut dengan m.o nak bagi full extension. juga sebab kesalahan yang orang lain buat..saya kena tanggung. mula2 tak kisah lagi bila dgr m.o tuu mencarut mencaci bagai...tp bila dia ckp nk bg full extension..automatically xdpt tahan emosi. terlalu cepat lacrimal gland terstimulate. serius sy sgt allergic dgn perkataan extension.cukup la sekali..siapa sangka pg tuu bru nk start round sy dh berdrama menangis teresak2 hanya kerana ugutan m.o tersebut. dan paling sayu..bila mr.k dtg time klimaks kena marah kaw2..dia redakan keadaan. specialist relax je..m.o yg lebih2 pulak.

orthopaedic buat jiwa saya  sakit dn terasing. rasa mcm dlm satu dunia berbeza. perlu menanam minat...dan perlu utk perform. yg penting perform utk pesakit..tak perlu perform utk org9 puji kita. sbb nk cari redha manusia sampai bila pun xkan dpt. sbb manusia sifatnyaa xpenah puas dgn apa yg ada. dan berurusan dgn manusia memang menyakitkan terutama dgn org yg xda kasih dan syg terhadap org lain.

semalam first time oncall. semalam juga pesakit spine sy pergi. pemergiaannya dlm keadaan penuh kesakitan. ahli keluarga minta kami hentikan smua supportive management utk pesakit tersebut. tak perlu lagi utk dipanjangkan hayat pesakit tersebut katanya..coz.it is too pain for them by looking that pt in such struggling time with his death. ubat inotropes kami hentikan dgn sengaja..langsir katil ditutup rapat..maka bermulalah saat sakaratul maut. bayangkan..anda lepaskan pesakit anda pergi secara voluntary dlm keadaan anda tahu dia akan menghadap Allah dlm keadaan kufur tanpa islam di hati. moga Allah ampunkan dosa2nyaa..dan semoga pengakhiran itu adalah sebuah kerehatan baginya bukan saat bermula azab yg lebih pedih. dlm hati.".uncle,sy minta maaf andai saya xmenyampaikan islam dgn baik kpd uncle" speechless.

*coretan pada jun 2014..dah lama simpan sampai lupa nk publish..then here it is..

give. even when you know you can get nothing back.
Links to this post
Author: caudate nucleus
•8:10 AM
bismillah walhmadulillah.


Oktober menjengah. rasa macam baru je lagi jumpa september. WAlaupun sebenanrnya jauh dlm sudut hatI mengharapkn masa cepat berlalu..sebab tak suka duduk paediatric. environment yg sgt terkongkong. salah sikit habeslaahh semuanya scary...serba serbi is medicoloegal. Naseb laa kanak-kanak semua comel..sangat innocent. cuteness overload..kalau tak ada juga yg stress tak mau pi keja.

setahun dalam kerjaya houseman ni. walaupun selalu ja rasa nk quit espc bila kena bagi explaination letter..bila buat discharge summary yg xhabes2 dlm 3-4 jam..but after day by day im still here..keep moving on my track. Semuanyaa daripada Allah. paediatric is my 4th. lewat sket dpd kawan2 yg lain but it's ok. tak bersedia pun lagi nk jadi medical officer tapi semua org pun akn anggap senior poster dh boleh jadi junior m.o.

tahun ni juga banyak buat decision dlm hidup..indicator bahawa diri semakin dewasa walaupun duk rasa muda lg. tinggal dengan mak ayah pulak tu banyak benda tak perlu fikir hatta nk service kereta pun abah yg tolong buatkan. huhu. hakikatnya itu adalah nikmat terindah sebab tak semua org rasa nikmat ada ibu dn ayah. Tak boleh bayang nanti kalau dah kawen mcm mana la eh..garu kepala jap. :p

berbalik kepada decision..banyak sangat yg saya putuskan dengan hati yang berat. satu demi satu. disebabkan ummi dn abah adalah aset terbesar saya maka setiap keputusan saya akan ada penilaian terhadap mereka walaupun keputusan itu berat meruntunkan jiwa dn membuatkan saya fikir kali kedua. setiap kali akan pujuk hati sendiri..bukankah inI hasil istikharah kenapa perlu sedih kalau sudah diimani bahawa tak kan pernah rugi org yg berisitikharah.

dan tak lama lagi rumah ummi abah ni bakal menerima kehadiran org baru. hurm. bersedialah menerima dn menjawab perta yaan demi pertanyaan. sebulan je lagI. banyak persiapan dah siap..saya je yang x menyumbang apa2 lg. haiyak. >_<

pada saat menulis ini..saya rindu akn dua sahabat. sorg di bumi kelantan...sorg di bumi tanta. banyak rasa yg nk dikongsikan bersama dgn mereka tapi Allah x bagi kesempatan utk berjumpa lagi. doakan Allah beri kesempatan itu dalam pertemuan yg terindah. aminn.

mode: rindu orthopaedic dan kenangan di dalamnyaa. spine team dalam kenangan. rindu dewan bedah. nah satu hadiah utk semua..


give. even you know you can get nothing back.
Links to this post