Author: caudate nucleus
•3:16 PM

Bismillah walhamdulillah Allahuakhbar~

seinfiniti kesyukuran dengan lafaz keramat Alhamdulillah, kerana dengan nikmat kasih dan sayangNya saya masih di sini. meneruskan hidup yang berbaki, semoga jalan hidup ini sentiasa dipandu olehNya.

September 2012 sangat berbekas di hati. 5 September 2012 pensyarah mengisytiharkan itu adalah hari terakhir kuliah kami sebagai pelajar di fakulti perubatan. Tercengang sekejap, dah habes kelas daa?? tak tahu nak happy atau nak sedih,sambil bermonolog "sepatutnya last day adalah esok bukan harii nii". Kebetulan Nawal ada bawa makanan hari raya, dah jadi macam majlis perpisahan pulak. Maka bermulalah cuti study leave kami menuju hari-hari peperiksaan yang berbagai. End round exam pt 2, mid year exam dan final exam. 

 our last day of medical school

with our professors and lecturers (general surgery dept)

16 september, kawan-kawan buat suprise sambutan hari lahir yg ke23. pegi kelas revision pagi tuu dalam keadaan berpuasa, tak sangka Aisyah datang kelas bawa kek. Lepas kelas dorang minta potongkan kek. Dah jadi termangu, terharu sekejap. Dan malamnya pulak, adik3 datang ber'suprise'dengan macam-macam makanan. Hari selasanya pulak, semua satu batch akhwat belanja saya dan Noi makan dekat ADAM's. Sambut serentak, birthday saya dan Noi. Bila dorang minta bagi ucapan depan reramai, baru rasa..ohh cmni ke rasa malu bila orang suruh bagi ucapan..adeih. padahal kawan2 rapat dh tuu. tetap segan. =.= speechless laa jugak. Tak pandai nak berucap-ucap nii. Sambutan hari lahir daripada sahabat3 (this is our last session for being together) dan adik-adik baru, terasa manis ukhwah di situ..berukhwah keranaNya. bukan kerana sesuatu. terima kasih atas ingatan dan doa tulus ikhlas yang kalian hadiahkan. sangat-sangat menghargainya. 




Dan tercatat dalam sejarah bagi keluarga Perubatan Cawangan Tanta, tanggal 23 September satu tragedi berlaku. Noi kemalangan jalan raya, dan telah dimasukkan ke dalam Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Syuruq. huuu. siapa sangka dengan taqdir Allah yang satu ini. Nak dijadikan cerita..sebelah pagi tuu, time nak pegi kelas revision..saya dah hampir3 kena langgar. Rasa mcm dah melintas dengan baik daa. Tapi still time melintas tuu, ada kereta yang mungkin memandu terlalu laju tiba-tiba menekan brek kira-kira 3m dpd saya. Bunyi brek tuu agak mengejutkan, dan memang tanpa pandang kiri kanan saya teruskan melintas sambil berlari kecil ke tepi jalan. time tuu tak rasa takut pun, siap sengeh3 sambil angkat tangan kepada pemandu tanda minta maaf dan terima kasih. ada 2 orang saksi ikhwah kat situ. malu la juga, tak pasal2 buat kecoh. Langsung saya buat tak tahu dan teruskan langkah menuju ke kelas revision...dah lambat daa nii. *tapi alhmdulillah doktor tak masuk lg*

10 minit kemudian, lecturer pun sampai. alamak, doctor coordinator plak yang ajar hari tuu. mula-mula masuk dia ok lagi. tapi bila tengok seisi kelas,dia perasan bilangan ahli kelas berkurang sebanyak 7 orang dpd 22 orang kesemuanya. Dah tak pasal2 dia terasa hati..katanya kalau awak tak nak datang kelas revision ni bagitau la awal2..tak yah dia susah3 susun jadual. @_@ Dan terus dia bongkarkan rahsia, keputusan markah end round exam part 2 kami baru3 nii tak memberangsangkan sangat. ramai yang tak dapat score dengan baik. Free-free dia marah kami..beserta 1001 nasihat, dengan harapan kami akan belajar dengan lebih bersungguh3 jangan main3 lagi. Surgery subjek yang susah, sangat susah..kalau awak main-main, tak study, tak concerntrate bersedia la untuk mengulang tahun lagi sekali. (nauzubillah). ancaman besar di situ. satu kelas dah tak keruan...

time jalan kaki balik dari kelas semua orang dah cuak. saya jalan dengan Noi. masing-masing risau dengan performance masing3 masa exam ritu.Tapi time tuu memang tekad laa, balik nanti nak study sungguh. Dah dapat motivasi menyengat dari Dr Hashish. Dan sampailah kami pada suatu simpang 3,yang hanya berdekatan dengan Hosp Neuropsychiatry. Bersedia untuk melintas. jalan Highway time3 12pm nii memang sesak. Dengan kereta lajunya..seriau saya dibuatnya. Dah la memang penakut. Bab2 lintas jalan memang fail. Tetiba dari jauh saya nampak sebuah tremco (van mcm minicoster) sedang bergerak laju straight ke arah kami yang masih di bahu jalan. Saya cakap kat Noi.."giler laju van tuu!!". Dah pelik, kenapa pulak van ni laju sangat dan sedikit pun tak ada tanda2 pemandunya nak mengelak daripada kami, saya bergerak ke belakang 2-3 langkah. Dan tak sangka pulak time tuu Noi bergerak 2-3 langkah ke hadapan sket. Dan kemudian dalam masa 2-3 saat selepas saya melangkah tuu, terus dengar bunyi DAAANNGGGGGG!!!. saya dah tak nampak Noi, tremco tu seakan-akan dah heret dia sekali ke depan!!

Allahu akhbar..berderau darah hanya Allah yang tahu..kuat saya menjerit dengan badan yang dah lemah semangat. tak sangka nak jadi jugak kemalangan hari ini..walaupun pagi td dh cuba mengelak. tapi kali nii saya selamat..Noi yang dilanggar. cepat-cepat toleh ke belakang nampak Amal dan Aisyah, dorang dah lari3 pegi dekat Noi. saya ikut. Lari-lari kecik ke depan sket. Nampak Noi tersembam atas jalan. Kebetulan Noi pakai baju wana hitam..totally hitam dari atas sampai bawah.Tak nampak sebarang darah. Dah meraung-raung (meraung cara saya laa) saya kat situ. Nampak rakan sekelas zulfahmi dari jauh, cepat3 panggil dia sambil bagitahu Noi accident. Panik kat situ. Tak mampu nak buat apa-apa, hanya mampu lihat orang ramai angkat Noi ke bahu jalan. Aisyah dah jerit2..panggil ambulans. Amal dah nangis3. Saya tak boleh pikir. camna nk cari ambulans nii. Zul   cakap, cari teksi la senang..dan alhamdulillah kebetulan sebuah ambulans muncul di tengah-tengah jalan highway tuu, kosong plak. cepat3 kami tahan dan terus angkat Noi masuk ke dalam..dorang bertiga masuk ke dalam ambulans. saya sorang3 terkebil kat tepi jalan...nak amik gmbar tremco, tp hp jammed plak time tuu..salin no plat jelaa yang dapat buat. 4356..ain, shod, ba. memang tak lupa sampai bila2. (skrg hari-hari nampak van ni berkeliaran membawa penumpang @_@)

terus kemudian saya menyusul ke hospital Manshawy dengan beberapa adik junior..sambungan cerita mungkin di sini . 3 hari saya trauma. nak melintas jalan pun tak leh lintas sorang-sorang. umi ada pesan jangan pegi kelas sorang2 (nt akan lintas sorang3), tapi tak dpt ikut nasihat tuu..huu.susah sikit. Lintas tuu xpa ja, tunggu orang arab ada, baru lintas sekali. setiap kali jalan depan simpang 3 tempat tragedi tuu, the scene was often repeated in my mind. penderaan minda di situ. 3 hari tak boleh study. Berlakon tak ada apa2 depan sahabat2 yang lain. 3 hari nii juga ummi abah sangat risau. tak putus-putus mereka mendoakan saya. hari-hari ummi mesej. sayu bila baca...kesian ummi. saya dah buat ummi terlalu risau,bersalah di situ. Tapi saya sangat memerlukan doa mereka. Dan hari inii dah semakin baik,makin tenang hati..sedikit sebanyak dah boleh lupa tragedi buruk tuu sket3, Noi pun daah semakin baik bak kata doktor..lega di hati. Kalau Noi makin teruk...saya pun makin tak stabil agaknya. 

Sangat terkesan jauh di sudut hati, Allah masih bagi peluang untuk saya beribadah sujud padaNya. moga tidak kufur nikmat. Dan sekarang masih berusaha meneruskan jihad ilmu..apa pun yang terjadi, sedikit pun tak mengubah tarikh exam. semakin hari semakin dekat. Doakan kami dapat tempuhi ujian Allah ni dengan penuh kesabaran. Doakan Noi semakin pulih untuk kembali berjuang bersama3 kami menghadapi final exam MBBCh November nanti tanpa sebarang masalah. Kami sayang sahabat ini..cubit peha kanan, peha kiri pun terasa.  Satu kelas tahun 6 nii dah macam abang dan kakak saya sendiri. Mohon doa dari kalian..Doa dan teruskan berdoa..jangan pernah berhentii..semoga Noi (Nur Ezza Fazleen) cepat sembuh seperti sediakala..jazakumullah khair~

birthday girls..me and Noi (wearing the shawl)

2.45pm..Maarad,Tanta.

generasi pewaris..bangkitlah berjihad di JalanNya~
Links to this post
Author: caudate nucleus
•6:30 PM

Bismillah walhamdulillah Allahuakhbar~

Ramadhan berlalu dan sekarang sedang berada di pertengahan syawal. Cepat masa berlalu. Banyak perkongsian yang tak sempat nak tulis kat sini.Alhamdulillah ala kulli hal wa ni'mah. Sehingga sekarang masih berpeluang bertamu ke sini..alhamdulillah.

Terkenang-kenang Ramadhan terakhir di sini. Macam-macam kenangan. Shantah Ramadahn di Agizi, Solat terawih di DPT-anNur-Dhimaty-Khalil dan satu masjid kecik ada air-cond (tak tau nama), kitab Binaul Iman min Khilal alQuran, berbuka puasa tahun akhir..sama3 satu kelas buka puasa di Mat3am Gad, pengisian online murabbi-murabbi, pukul gambar untuk salam perantauan, misi pencarian jubah hitam lelaki (plg penat) , Liqa' Muhibbien, hilang kasut crocs kat masjid (tarbiyah akhir ramadhan!), malam 1 syawal..operasi aidilfitri, bisukut raya dan lontong untuk SHARE 2012...dn banyak lagi yang da tak ingat.

agizi..menyahut saranan Presiden Morsy!

shantah Ramadhan-agizi 2

 masjid badawi1

masjid badawi 2

terawih DPT 1 =]

terawih DPT 2 :P
masjid dhimaty 1 :)

masjid dhimaty..you will find this pict only in Egypt :D

 my family on 1st day raya 1433H..without me. of course!

 geng enam! geng lontong..dan3 lepas pukul gambar nii orang Msia call

 raya ke4 dah buka kuliah..only 7 of us! [at masjid gamaah, before went to La Vitta]

dan hari nii sahabat baik kami, Nurul Husna Abu Bakar melangsungkan perkahwinan bersama pasangannya ust Wan AlHafiz a.k.a KhadimulQuran~ pernikahan di angin lalu namanya..guna Skype. meriah. seronok. sedih. dan tak percaya. semuanya sekelip mata. Allah dah susun segalanya. taqdir Allah itu penuh rahsia..kadang3 semuanya di luar jangkaan akal fikiran~ =) sungguh Allah Maha Merancang! 

moga perginya ramadhan meninggalkan taqwa bersama kita bagi menghadapi 11 bulan yang mendatang. Perlu mengekalkan momentum ibadah. kerana istiqamah melakukan ketaatan seperti ketaatan yang dilakukan semasa Ramadhan adalah tanda ibadah diterima. Moga Allah terima segalanya sebagai amal soleh. 

pohon doa kuat3 moga diberi kekuatan menghadapi segala ujian dan mehnah mendatang. doakan Allah mudahkan segala urusan saya :)


generasi pewaris..bangkitlah berjihad di JalanNya~
Links to this post