Author: caudate nucleus
•9:08 PM
Bismillah walhamdulillah Allahuakhbar!~

hakikat usrah~

anda suka usrah/halaqah/smart circle? kalau tak suka pernah terfikir tak kenapa kita tidak suka dengan salah 1 sunnah baginda SAW pada suatu ketika dahulu..mungkin cara pembawakan yang kurang menarik salah satu faktornya..namun saya rasa masalah niat datang usrah bukan ikhlas kerana Allah itu sebenarnya faktor utama yg menyebabkan kita merasakan usrah itu sia-sia dan membosankan.

tahun ni kali ke4 saya diamanahkan menjadi naqibat smart circle di sini..alhamdulillah banyak yang saya belajar, makin lama potensi diri diasah sikit demi sikit. Amanah yang berat, mahu mendidik ahli dalam keadaan diri kita bukan yang terbaik. tapi andai ditunggu kita sesempurna para malaikat, sampai kiamat pun usrah tak akan pernah berjalan..bagi saya kata kuncinya adalah kefahaman dan kehendak, bak ungkapan seorang murabbi.."untuk Islam apa sahaja"

‎10 kaedah fiqh dakwah oleh Syeikh Juma’ah Amin dalam buku beliau yang berjudul Ad-Da’wah, Qawaid wa Ushul ialah :

1. Menunjukkan keteladanan/qudwah sebelum berdakwah (al-Qudwah qabla dakwah)
2. Mengikat hati sebelum memperkenalkan (ar-Ta’lif qabla ta’rif)
3. Memperkenalkan sebelum memberi tugas (at-ta’rif qabla taklif)
4. Bertahap dalam memberikan tugasan (at-tadarruj fi taklif )
5. Memudah bukan menyusahkan (at-taisir la ta’sir)
6. Memulakan yang pokok sebelum cabang (al-Usul qabla furu’)
7. Memberi harapan sebelum ancaman (at-targhib qabla tarhib)
8. Memberi kefahaman bukan menyampaikan semata-matan (at-tafhim la al-talqin)
9. Pendidikan bukan menunjukkan keburukan (at-tarbiyah la at-ta’riyah)
10. Murid kepada guru bukan murid kepada buku. (Tilmizu imam la tilmiz kitab)


saya bahagia saat melangkah pergi halaqah/usrah/smart circle..sebab di situ sahabat-sahabat saya berkongsi ilmu mereka yang saya tidak tahu, di situ saya kenal dan jumpa ukhwah islamiah, di situ saya diceritakan kisah orang-orang hebat..di situ saya kenal sunnah Rasulullah, di situ saya diingatkan tentang neraka dan juga indahnya balasan syurga..makanan yang sedap-sedap (^0^) dan banyak lagi..jom pergi usrah a.k.a smart circle :)

copy paste satu ungkapan~

Where 1 problem is solved by MANY people. Thats is usrah.
Where a happiness is shared together, that is Usrah.
When 1 people forget, others reminding, that is Usrah.
Instead of hanging out alone, hang out together, that is Usrah.
In short, Usrah is all about WE, not ME.
Lets join any Usrah group today, having fun, connecting with people, while generating more and more pahala insyaAllah!


semoga jalan susur galur Rasulullah SAW ini juga adalah jalan yang kita sedang lalui..alangkah indahnya jika baginda juga ada bersama :(
sollu a'lan Nabi..sallallahu 'alaihi wasallam

*baru sedar..bila terlalu gembira, terlalu sedih dan hati tak keruan baru ada post baru kat sini..bad habit~doakan Allah berikan yang terbaik buat saya
Allahu musta'aan (^__^)

generasi pewaris..bangkitlah berjihad di JalanNya~
Links to this post
Author: caudate nucleus
•12:45 AM



tatkala dihidangkan sebuah lakonan
bait-bait nasyid ini dipasangkan
dan hati ini terus laju menahan hiba
sungguh, alangkah indahnya andai diri yang hina ini
dapat menatap wajah baginda yang indah

cita-cita agar dapat berjumpa biarpun seketika 
dipasak tegak, biarpun terlalu segan dan
tidak layak untuk berhadapan dengan baginda
kerana diri ini sentiasa culas..

ya Rasulullah..semoga kasih dan cinta yg dibumikan ini
akan menjadi syafaat buat kami di hari akhirat kelak
ya Allah, tempatkan kami di syurgaMu 
agar dapat kami bersama kekasihMu ini..amiin
andai rindu dan cintakan Nabi SAW
buktikan dan ungkapkan..

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu
Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kukucup tanganmu
Moga mengalir keberkatan dalam diriku
Untuk mengikut jejak langkahmu

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kami rindu padamu
Allahumma Solli Ala Muhammad
Ya Rabbi Solli Alaihi Wasallim ( 2X )

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kudakap dirimu
Tiada kata yang dapat aku ucapkan
Hanya tuhan saja yang tahu

Kutahu cintamu kepada umat
Umati kutahu bimbangnya kau tentang kami
Syafaatkan kami
Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu

Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Terimalah kami sebagai umatmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kurniakanlah syafaatmu..


12.45am/10 jan 2012/Tanta, Mesir

generasi pewaris..bangkitlah berjihad di JalanNya~
Links to this post